Online půjčka

Co je to RPSN?

Často se setkáváte se zkratkou RPSN u finančních produktů a nejste si jisti, co tento pojem přesně znamená? Zjistěte, co je to RPSN a proč je dobré ho u každé půjčky sledovat.

10 ledna 2024 · 2 min čtení

Co je to RPSN?

Zkratka RPSN znamená roční procentní sazbu nákladů, která nám jednoduše říká, jak výhodná nebo nevýhodná daná půjčka je. Číslo se udává v procentech a sděluje nám, jakou část půjčky spolu se všemi poplatky musíme zaplatit za 1 rok.

RPSN je velmi užitečná pomůcka, která nám usnadňuje porovnání různých půjček mezi sebou a výběr té, která je pro nás nejvýhodnější.

Výpočet RPSN a co do něj nesmí být zahrnuto

Výpočet RPSN není jednoduchá záležitost. Nebudeme vás zatěžovat dlouhým a složitým vzorcem, protože RPSN si můžete snadno spočítat pomocí online kalkulačky RPSN.

I když je základem roční procentní sazby nákladů shrnutí všech nákladů, které jsou spojeny s úvěrem, existují i další poplatky, které do výpočtu nemusí být zahrnuty. Při čerpání hypotéky například není zahrnut kolek, který zaplatíte na katastru nemovitostí. U některých nabídek nejsou do RPSN zahrnuty také náklady na pojištění úvěru, proto se vždy ptejte i na tento poplatek.

Výpočet RPSN nemusí zahrnovat tyto poplatky, na které je dobré si dát pozor:

  • Poplatek za uzavření smlouvy
  • Poplatek za správu úvěru
  • U hypoték poplatek za zápis do katastru nemovitostí
  • Poplatek za odhad nemovitosti
  • Cena za zajištění úvěru

Reprezentativní příklad

TIP: Než si půjčíte peníze, dobře si rozmyslete, zda půjčku opravdu potřebujete. Na těchto 5 věcí má smysl si peníze půjčit.

Proč je lepší sledovat RPSN a nejen roční úrok

RPSN zahrnuje veškeré náklady na půjčku, tedy úrok z půjčky spolu se všemi poplatky, které jsou s jejím čerpáním spojeny. Podle RPSN lze velmi snadno posoudit, jak výhodná půjčka skutečně je.

Čím více se roční úrok a RPSN od sebe liší, tím více zaplatíte na různých poplatcích za půjčku. Často se stává, že různé společnosti lákají na velmi nízký roční úrok, ale RPSN mají vysoké, tím pádem půjčka není výhodná.

Obecně platí zlaté pravidlo, že čím nižší RPSN, tím levnější půjčka.

Pokud při podpisu smlouvy najdete pouze skvěle vypadající úrok a žádné RPSN, nikdy takovou smlouvu nepodepisujte. S největší pravděpodobností se jedná o podvodnou nabídku, která z vás chce dostat co nejvíce peněz prostřednictvím různých skrytých poplatků. Od 1. ledna 2002 je navíc v rámci ochrany spotřebitele zákonnou povinností uvádět hodnotu RPSN.

Podobné články

Online půjčka

Online půjčka ihned!

V posledních letech nové technologie zcela transformovaly finanční odvětví. Lidé tak již nemusí chodit do své banky osobně, ale mohou dělat veškerou administrativu online z pohodlí domova nebo dokonce přímo z mobilního telefonu.

27 června 2023 · 5 min čtení

Online půjčka

Výhody a nevýhody online půjčky

Dnešní doba je čím dál více digitalizována a online půjčky se staly velmi oblíbeným řešením, jak získat další finanční prostředky. Stejně jako všechny finanční služby mají i ony své výhody a nevýhody. Jaké to jsou?

25 října 2023 · 3 min čtení

Online půjčka

5 věcí, na které má smysl půjčit si peníze

Než si půjčíte peníze, měli byste si vždy dobře rozmyslet, zda je to opravdu nutné a zda půjčku zvládnete splácet. Zjistěte, na co je dobré si půjčit peníze a kdy to není dobrý nápad.

08 listopadu 2023 · 4 min čtení