Online půjčka

5 věcí, na které má smysl půjčit si peníze

Než si půjčíte peníze, měli byste si vždy dobře rozmyslet, zda je to opravdu nutné a zda půjčku zvládnete splácet. Zjistěte, na co je dobré si půjčit peníze a kdy to není dobrý nápad.

08 listopadu 2023 · 4 min čtení

Zodpovědné online půjčování

V životě každého z nás mohou nastat nepředvídatelné události, kvůli kterým zůstaneme bez peněz. Důležité věci pro život se pokazí a pokud nemáme vlastní úspory, tak nastává problém. Nebo čekáme na výplatu za odvedenou práci a peníze přijdou později kvůli chybě banky či pozdní výplatě zaměstnavatele.

V těchto situacích nás může zachránit i online půjčka, kterou si rychle sjednáme na internetu a brzy máme peníze na účtu.

Obecným pravidlem pro půjčování peněz je, že půjčku se vyplatí vzít v situaci, kdy to, na co si půjčíme, budeme užívat déle, než jak dlouho to budeme splácet. Při rozhodování o půjčce by měly jít emoce stranou. Musíme racionálně posoudit přínosy toho, co si za vypůjčené peníze pořídíme. K lepší představě o tom, kolik si můžeme půjčit, abychom neohrozili rodinný rozpočet, nám pomůže úvěrová kalkulačka.

TIP: U Creditei si v případě problémů můžete vzít splátkové prázdniny nebo si splácení odložit. Nebo naopak splácet rychleji.

Kdy není dobré půjčovat si peníze?

Neměli bychom si půjčovat peníze na věci, které nejsou pro náš život nezbytné. Pokud váš starý telefon funguje a společnost Apple představí nový iPhone, brát si na něj půjčku není chytrý nápad. Jedním z nejhorších scénářů je koupit si nové drahé auto, abychom oslnili své okolí. Splátka nás zatíží na několik let dopředu a my nebudeme mít peníze na jeho opravu nebo na benzín.

Dalším příkladem jsou Vánoce, kdy chceme udělat radost svým blízkým. Nákup luxusních dárků, nové herní konzole nebo drahé dovolené na úvěr také není rozumným řešením. Radost z nových dárků bude velmi krátkodobá, zatímco půjčka a povinnost ji splácet s vámi ještě dlouho zůstane.

Na co má smysl si půjčovat peníze?

Investice do bydlení

1. Vlastní bydlení nebo vybavení domácnosti

Nejvíce půjček v České republice jde právě na bydlení, které patří mezi nejrozumnější půjčky. Měsíční splátka hypotéky je často jen o málo vyšší než nájemné. Pokud budete hypotéku poctivě splácet, nikdo vás z bytu nevyhodí. Až ji splatíte, bude mít nemovitost obvykle vyšší hodnotu, než je celková výše hypotéky. Jedná se o dobrou dlouhodobou investici.

Pokud již nemovitost vlastníte, vyplatí se půjčit si peníze na nákup zařízení, které vám ušetří energii. Nový úspornější kotel, kvalitnější okna nebo izolace vám mohou v příštích letech ušetřit spoustu peněz.

2. Nezbytné věci

Vzít si půjčku je vhodné i v případě, že se jedná o věc, bez které se neobejdete a kterou potřebujete k životu. Typickým příkladem je náhlá porucha ledničky. Kde byste skladovali potraviny? Pokud máte početnější rodinu, je nezbytná také pračka. Méně vhodným spotřebičem je nákup nové televize, kterou většina z nás k životu nutně nepotřebuje.

V případě poruchy starého vozu má také smysl koupit nový vůz za rozumnou cenu. Pokud auto používáte k jízdě do práce nebo k podnikání, je půjčka na jeho koupi dobrou investicí. Smysluplnou investicí může být také například koupě dodávky, která může zvýšit příjem živnostníka.

3. Investice do vzdělání

Půjčit si peníze na vzdělání je jednou z nejrozumnějších investic. Můžete investovat do studia jazyků, různých kurzů, stáže v zahraničí nebo do studia na vysoké škole. Je však důležité zvážit návratnost této investice, výši vynaložených prostředků, reálné mzdy v oboru nebo šance na získání zaměstnání. Pokud máme díky této investici šanci získat zajímavější nebo lépe placenou práci, pak má taková půjčka smysl.

4. Konsolidace dluhů

Pokud splácíte několik menších půjček, může pro vás být výhodné dluhy konsolidovat. Vezmete si jednu větší půjčku s výhodnějšími podmínkami a použijete ji na splacení ostatních půjček. Můžete tak ušetřit náklady a mít menší splátky.

5. Podnikání

Tento krok s sebou nese určitá rizika, ale na druhou stranu může znamenat zajištění vyšších zisků. Pro založení nového podniku je nezbytný startovací kapitál na pokrytí počátečních nákladů. Budete si muset například pronajmout prostory nebo nakoupit potřebné vybavení či stroje.

Dobrou investicí může být také rozšíření stávajícího podnikání, pokud potřebujete investovat do nového vybavení nebo rozšíření pobočky. Než se do půjčky vrhnete, pečlivě zvažte, zda si budete moci dovolit její splátky.