Online bezpečnost

Nejčastější podvody na internetu. Na co byste si měli dát pozor?

V loňském roce řešili kriminalisté více než 18 500 internetových trestných činů. Průměrná škoda na jednu oběť na internetu činí 161 tisíc korun, přičemž lidé loni přišli celkem o více než dvě miliardy korun. Zjistěte, jaké jsou nejčastější internetové podvody a jak je odhalit.

12 října 2023 · 4 min čtení

Online bezpečnost

Internetových podvodů přibývá po celém světě, ale v České republice je jejich nárůst doslova alarmující. V posledních měsících přibylo velké množství internetových podvodů, dokonce ve druhém čtvrtletí roku se počet podvodů oproti prvnímu čtvrtletí zvýšil o 81 %.

Internetoví podvodníci již nepoužívají pouze tradiční malwarové útoky, ale stále častěji se uchylují k psychologické manipulaci. Je proto důležité, aby lidé pochopili, jak internetové podvody fungují, a vzdělávali se v této oblasti, aby se proti nim mohli účinně bránit.

Na internetových seznamkách došlo k dramatickému nárůstu podvodů - v porovnání s prvním čtvrtletím letošního roku o 39 % - a phishing, tedy zasílání podvodných e-mailů, zaznamenal 25% nárůst podvodů. Rozšířil se také tzv. smishing, což je zasílání podvodných textových zpráv, často s odkazem na falešnou webovou stránku.

Co jsou internetové (online) podvody?

Internetový (online) podvod je termín, který označuje osobu, která využívá internetové služby nebo software k podvodu s cílem získat finanční zisk nebo krádež identity.

Kyberzločinci mohou svou oběť kontaktovat například prostřednictvím osobních nebo pracovních e-mailových účtů, textových zpráv, seznamovacích aplikací nebo sociálních sítí. Snaží se od oběti získat osobní údaje nebo finanční prostředky. Úspěšné podvody bohužel vždy končí stejně, oběť přijde o své úspory, nedostane slíbené finanční prostředky nebo ztratí svou identitu.

Metody podvodu se mohou značně lišit a útočníci přicházejí stále s novými a sofistikovanějšími metodami. Internetové podvody jsou často propracované do detailů a zahrnují psychosociální aspekt, který spočívá ve snaze získat důvěru, lákání na získání vysoké finanční částky nebo využívají techniku časově omezené nabídky.

Jaké jsou nejčastější internetové podvody a jak je lze odhalit?

Phishing a smishing

Phishing je jedním z nejrozšířenějších podvodů na internetu. Termín je odvozen z anglických slov password fishing, což doslova znamená lovení hesel. Jedná se o podvod, při kterém útočník rozesílá e-maily, které budí dojem, že jedná s důvěryhodnou institucí, například se známými bankovními i nebankovními společnostmi, úřady nebo webovými stránkami.

Falešné webové stránky žádají uživatele o zadání citlivých údajů, proto je třeba si dávat velký pozor na odkazy v e-mailech a kontrolovat jejich důvěryhodnost. V poslední době útočníci rozesílají lidem e-maily, v nichž tvrdí, že jejich bankovní účet byl zablokován, a uvádějí odkaz na falešnou bankovní stránku, kde si mají účet odblokovat.

Smishing je podvod prostřednictvím textových zpráv. Útočníci využívají vysoké míry otevření textových zpráv a důvěry lidí v tyto zprávy. Běžným příkladem je náhodná textová zpráva, která vám oznamuje, že jste vyhráli v soutěži nebo že vám přijde balíček od České pošty. Zpráva obsahuje kopii důvěryhodné webové stránky a žádá vás například o přihlášení do internetového bankovnictví nebo vyplnění online formuláře.

Varovné příznaky phishingu a smishingu:

  • Věnujte pozornost adrese URL stránky, často bývá mírně pozměněna.
  • Všímejte si, zda je stránka zabezpečena protokolem HTTPS nebo zda má platné certifikáty.
  • Vytváření nátlaku a zastrašování - podvodné e-maily a zprávy často obsahují informaci o časovém limitu.

Pamatujte, že společnost Creditea nikdy nepožaduje žádné přihlašovací údaje e-mailem ani SMS zprávou.

Podvody na internetu

Investiční podvody

Investiční podvody, které slibují rychlé zbohatnutí a vysoké zisky, jsou na internetu velmi rozšířené. Často vyžadují velký vklad peněz. Některé podvodné platformy jsou velmi profesionálně zpracované, můžete se do nich přihlásit, vidět grafy a výnosy. Problém nastává, když chcete peníze vybrat.

Buďte proto velmi opatrní u nových nebo neznámých investičních platforem, vždy si je důkladně prověřte.

Falešné pokuty nebo soutěže

Rozšířeným podvodem jsou falešné pokuty od úřadů. Útočníci využívají tendence lidí raději zaplatit, aby se vyhnuli problémům s úřady.

Falešné soutěže můžete najít hlavně na sociálních sítích. Podvodníci tvrdí, že jste vyhráli velkou částku peněz, a s využitím časového tlaku požadují poplatky za zpracování nebo citlivé údaje k ověření totožnosti výherce.

Podvody při online seznamování

Na internetových seznamkách se stále častěji objevují takzvané romantické podvody. Podvodníci se snaží získat důvěru oběti a postupem času pomocí promyšleného příběhu získat peníze a vaše citlivé údaje.

Varovnými signály jsou příliš dobře vyplněný osobní profil s často ukradenými fotografiemi, vztah se rychle vyvíjí, osoba žije mimo stát a nemůže se s vámi momentálně setkat a po získání vaší důvěry vás požádá o půjčení peněz nebo vám nabídne investiční příležitost.

TIP: Udělejte si vzdělávací test, který vás snadno a rychle naučí, jak rozpoznat kybernetické podvody a jak jim předcházet.

Co dělat, když naletíte podvodníkovi?

Nikdo není dokonalý, i když se snažíte být obezřetní, můžete naletět podvodníkovi. Pokud zjistíte, že jste cizí osobě prozradili citlivé údaje, například přístupové údaje k účtu nebo adresu, rodné číslo či číslo občanského průkazu, neprodleně proveďte následující kroky:

  1. Informujte o situaci svou banku nebo instituci, kde jste údaje používali.
  2. Kontaktujte policii (snažte se poskytnout co nejúplnější informace, elektronické údaje, ze kterých by mohly být zajištěny důkazy (počítač, telefon, tablet).
  3. Zablokujte kartu, změňte PIN kód a hesla v bankovních nebo internetových účtech.

Podobné články

Online půjčka

Online půjčka ihned!

V posledních letech nové technologie zcela transformovaly finanční odvětví. Lidé tak již nemusí chodit do své banky osobně, ale mohou dělat veškerou administrativu online z pohodlí domova nebo dokonce přímo z mobilního telefonu.

27 června 2023 · 5 min čtení

Online bezpečnost

Bezpečnost na internetu: 10 jednoduchých zásad pro každého

Na internetu tráví většina z nás spoustu času, proto je důležité chovat se na něm bezpečně. Krádeže citlivých osobních údajů, hesel nebo peněz jsou totiž každodenní smutnou realitou. Přečtěte si, jak se těmto rizikům vyhnout a nepřijít tak o svá data nebo úspory.

07 listopadu 2023 · 4 min čtení

Online půjčka

Výhody a nevýhody online půjčky

Dnešní doba je čím dál více digitalizována a online půjčky se staly velmi oblíbeným řešením, jak získat další finanční prostředky. Stejně jako všechny finanční služby mají i ony své výhody a nevýhody. Jaké to jsou?

25 října 2023 · 3 min čtení