Online bezpečnost

Bezpečnost na internetu: 10 jednoduchých zásad pro každého

Na internetu tráví většina z nás spoustu času, proto je důležité chovat se na něm bezpečně. Krádeže citlivých osobních údajů, hesel nebo peněz jsou totiž každodenní smutnou realitou. Přečtěte si, jak se těmto rizikům vyhnout a nepřijít tak o svá data nebo úspory.

07 listopadu 2023 · 4 min čtení

Bezpečná hesla

1. Silné heslo je základ, používejte speciální znaky

Používáte na internetu snadno zapamatovatelná hesla z dat narození, příjmení nebo čísel, jako je 123456789? Pokud ano, rychle je změňte. V dnešní době existuje velké množství programů, které tato hesla uhodnou doslova během několika minut. Používejte silná hesla s nejméně 8 znaky. Ideálně kombinujte čísla, velká a malá písmena a speciální znaky, jako jsou #, %, ^ nebo &.

2. Chraňte svá hesla a měňte je

Pro maximální zabezpečení nikdy neukládejte hesla v prohlížeči ani je nezapisujte do cloudových dokumentů. Ke správě hesel můžete používat důvěryhodné aplikace, jako je například Lastpass. Nejlépe však uděláte, když si hesla jednoduše napíšete na papír a uložíte je doma.

Snažte se nepoužívat stejné heslo na více účtech. Hesla se doporučuje pravidelně měnit, nejlépe každých 90 dní.

3. Chraňte se před viry pomocí antivirového programu

Viry číhají na internetu na každém kroku. Přestože koupě antivirového programu může být vyšší investicí, zvýší vaši bezpečnost. Používejte antivirové programy od známých výrobců, jako jsou Avast, ESET, AVG, Kaspersky, které vás ochrání před většinou internetových hrozeb.

4. Dávejte si pozor na veřejné Wi-Fi sítě

Veřejné Wi-Fi sítě představují na internetu velké bezpečnostní riziko. Zásadně nikdy nepoužívejte veřejné sítě Wi-Fi k přihlašování do internetového bankovnictví nebo k důležitým účtům. Hacker totiž může získat vaše přístupové údaje tak, že vám podstrčí upravenou verzi stránky a vy mu nevědomky poskytnete citlivé údaje. Řada lidí se nechala nachytat a přišla o peníze.

5. Používejte dvoufázové ověření

Řada internetových služeb nabízí dvoufázové ověřování. V praxi to znamená, že pro přihlášení k účtu bude služba kromě hesla vyžadovat i otisk prstu nebo PIN zaslaný na váš telefon. Snažte se používat dvoufázové ověřování všude tam, kde to služba umožňuje. Pomůže vám v případech, kdy se hacker dostane k vašim přihlašovacím údajům – díky tomuto zabezpečení se do vašeho účtu nedostane.

Online bezpečnost

6. Zkontrolujte zabezpečení navštívených webových stránek

Při návštěvě webových stránek a e-shopů, kde se chystáte něco koupit, si vždy nejprve ověřte důvěryhodnost webu. Tu zjistíte tak, že zkontrolujete, zda je na webové stránce vlevo symbol visacího zámku. Tento symbol označuje platný bezpečnostní certifikát SSL/TLS, který zaručuje šifrovanou komunikaci a ochranu zadávaných údajů.

Pokud nevíte, jak tento symbol vypadá, navštivte webové stránky Creditea, kde vlevo nahoře uvidíte symbol visacího zámku, u kterého si můžete být jisti, že vaše údaje jsou soukromé.

7. Chovejte se bezpečně i na sociálních sítích

Sociální sítě jsou nejoblíbenější formou virtuální komunikace, kterou vedeme s ostatními. Ale i zde se musíme chovat bezpečně.

Neposílejte své citlivé údaje přes Messenger nebo WhatsApp, protože se tak vystavujete riziku zneužití. Na sociálních sítích hrozí zneužití identity nebo se můžete stát obětí vydírání. Nepřijímejte přátelství od neznámých lidí, ignorujte neznámé odkazy ve zprávách nebo podivné statusy svých přátel, kteří propagují webové stránky.

8. Pozor na phishing

Phishing je jedním z nejrozšířenějších podvodů na internetu. Nejběžnější formou phishingu je podvodný e-mail, který se tváří jako e-mail od důvěryhodné instituce a žádá vás o zaslání citlivých údajů zpět. Většinou vás taky přesměruje na falešnou stránku. Může jít například o potřebu ověřit účet na známém serveru, útočníci můžou vydávat například za vaši banku.

Společnost Creditea vás nikdy nepožádá o zaslání přihlašovacích údajů. Na podezřelé e-maily vůbec nereagujte a raději je smažte. V opačném případě můžete přijít o všechny své úspory.

TIP: Pokud se chcete dozvědět další varovné příznaky phishingu, přečtěte si článek Nejčastější internetové podvody. Na co byste si měli dát pozor?

9. Instalujte si pravidelné aktualizace

Do svých elektronických zařízení, kterými se přihlašujete k online službám, vždy instalujte pravidelné aktualizace.

Kromě zlepšení funkčnosti zařízení slouží aktualizace k opravě chyb, kterých by mohli zneužít hackeři. Mnoho kybernetických útoků se na tyto softwarové chyby zaměřuje, útočníci je totiž můžou využít k propašování malwaru (= škodlivého programu) do vašeho zařízení.

10. Neotevírejte neznámé odkazy

Jednou z nejdůležitějších rad, jak zůstat na internetu v bezpečí, je neotevírat URL odkazy, které vám někdo cizí pošle e-mailem nebo ve zprávě na sociální síti.

Hackeři často používají krátké formy odkazů, které na první pohled nemusejí vypadat nebezpečně. Snaží se vás tak dostat na stránky, kde můžete být napadeni malwarem.

TIP: Pokud potřebujete zjistit, zda je webová stránka bezpečná, můžete použít online skener URL.

Podobné články

Online bezpečnost

Nejčastější podvody na internetu. Na co byste si měli dát pozor?

V loňském roce řešili kriminalisté více než 18 500 internetových trestných činů. Průměrná škoda na jednu oběť na internetu činí 161 tisíc korun, přičemž lidé loni přišli celkem o více než dvě miliardy korun. Zjistěte, jaké jsou nejčastější internetové podvody a jak je odhalit.

12 října 2023 · 4 min čtení